Waterbakken

De waterbak en de plaatsing van de waterbak moet voldoen aan het natuurlijke drinkgedrag van een melkkoe. Hierbij gaat de voorkeur van een koe uit naar schoon drinkwater boven de keuze voor een open waterbak. Uit een openwaterbak drinken altijd maar twee koeien tegelijk. Met een drinksnelheid per koe van 20 liter per minuut is een vlotter van 40 liter per minuut nodig. De vlottersnelheid is ontzettend belangrijk om koeien van voldoende water te voorzien. Het verschil in waterbakken zit hem voornamelijk in materiaal, vlottersnelheid, kantelbaarheid, diepte en lengte. Op het gebeid van microbiële verontreiniging is een RVS waterbak beter dan een polyethyleen drinkbak.

    • Sneldrinker per 15 melkkoeien op een hoogte van 110 centimeter
    • Openwaterbak (1,90 meter) per 20 á 30 melkkoeien op een hoogte van 60-90 centimeter

Plaatsing drinkbak

De juiste plaatsing is essentieel om de wateropname te stimuleren en te zorgen dat iedere koe water kan drinken. Doordat een koe na het melken graag water drinkt is het advies om drinkbakken te plaatsen bij uitgang van de melkrobot/melkstal. De wateropname en voeropname frequentie is gelijk aan elkaar. Door de drinkbak in de doorsteek tussen het voerhek en de ligboxen te plaatsen stimuleer je de koe om water op te nemen. Is de doorsteek smaller dan 3 meter? Dan is het advies om een dubbele Suevia sneldrinker te plaatsen. Zodat een drinkende koe niet een koe hindert die wil gaan vreten of liggen en dat een drinkende koe niet gehinderd wordt door een koe die er langs wil. Daarnaast is de kans in een smallere doorgang groter op verontreiniging van de waterbak. Een doorsteek breder dan 3 meter is geschikt voor de plaatsing van een open waterbak.

Om een koe gemakkelijk te laten drinken is het belangrijk om rang lage koeien ook de mogelijkheid tot drinken te laten. Daarom is het advies om minimaal twee drinkpunten per hok aan te houden. Verder drinken er nooit meer dan twee koeien uit een openwaterbak hoe lang de waterbak ook is. Dit heeft ook met rangorde te maken. Een waterbak van 1,90 meter is daarom al voldoende.

Schrijver is specialist in de watervoorziening in een melkveestal en begeleidt u graag in het optimaliseren van de watervoorziening. Lees hier meer over het belang van weidedrinkbakken, of bekijk in het onderstaande overzicht ons aanbod op het gebied van watervoorziening.

Verkoop-Harry-2_263x300_acf_cropped

Contact met een specialist

Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten en laat u adviseren op het gebied van drinkwatervoorzieningen

Neem contact op

Bekijk ons aanbod op het gebied van watervoorzieningen hieronder

ONS ASSORTIMENT

Snelafvoerdrinkbakken

De snelafvoerdrinkbakken van Suevia zijn dubbelwandig geïsoleerd en zijn hierdoor tot wel -10 graden Celsius vorstvrij. De drinkbak bestaat volledig uit RVS en is ideaal om uw koeien van voorverwarmd drinkwater te laten genieten.

Bekijk product

Suevia Sneldrinker

De Suevia sneldrinker - ook wel ventiel drinkbak genoemd - is uitermate geschikt voor plaatsing in loopstallen. Dankzij een hoogwaardig ventiel geeft de sneldrinker tot wel 30 liter per minuut aan vers drinkwater

Bekijk product

Rondpompsysteem

Om te voorkomen dat uw waterleiding bevriest in de winter heeft Suevia warmwatercirculatie units op de markt gebracht. Dit systeem pompt warm water door de leidingen waardoor het drinkwater op temperatuur blijft

Bekijk product

Weidedrinkbakken

Om uw vee in de buitenlucht van drinkwater te voorzien, biedt Schrijver Stalinrichting diverse weidedrinkbakken van 80L tot 1500L aan. De weidedrinkbakken zijn op maat te leveren en er is keuze om het water via de leiding of bron naar de weide waterbak te verplaatsen. Daarnaast is het mogelijk om het water uit een oppervlakte te pompen door middel van zonne- of wind energie.

Bekijk product

Drinkbakken

Bij Schrijver Stalinrichting vindt u diverse typen drinkbakken, zowel kunststof als gietijzeren. Door middel van een staafventiel kan uw vee de drinkbak eenvoudig met de neus bedienen.

Bekijk product

Vraag onze
brochure aan

Bent u nieuwsgierig naar onze producten? Vraag hier gratis en vrijblijvend onze brochure aan!

Brochure aanvragen

Brochure aanvragen | Schrijver Stalinrichting

Volg ons via social media

© 2020 Schrijver Stalinrichting
Chat openen
Hallo! Hoe kan ik helpen?