Waterleidingsysteem

Een goed leidingsysteem is belangrijk om het water onvervuild van de bron naar de waterbak te brengen. Daarnaast moet het voldoende water naar de waterbak kunnen transporteren.

Het is belangrijk om voldoende stroming in het water te houden zodat kalk, mangaan, kiemen en bacteriƫn niet kunnen neerslaan. Oftewel, het voorkomen van de vorming van biofilm. Bij RVS leidingen is de kans op vorming van biofilm het kleinst, daarom zijn op plekken waar een koe bij kan de leidingen van RVS. Op de overige plekken bestaan de leidingen uit Gas Polyethyleen. Een thyleen leiding laat ammoniak door en dan vormt er in de leiding ammonium. Daarom is het belangrijk om voor Gaspolyethyleen te kiezen. De capaciteit van het leidingsysteem hangt niet alleen af van de leidingdiameter, maar ook van de pomp. Het is belangrijk om te zorgen voor een druk van 4/5 bar op de leidingen en voldoende capaciteit om ook op piekmomenten te leveren.

header-home_1400x750_acf_cropped_780x548_acf_cropped

"Bij RVS leidingen is de kans op vorming van biofilm het kleinst. Daarom wordt er vaker RVS gebruikt bij de leidingen waar een koe bij kan"

Suevia

101.0300_360x240_acf_cropped

Reiniging

Er zijn een aantal manieren om de leidingen te reinigen:

  • Jaarlijks reinigen met waterstofperoxide, citroenzuur of chloor.
  • Mechanisch reinigen d.m.v. pulsatie en waterdruk.
  • De waterbakken los koppelen en druk op de leiding zetten.

Niet alle manieren voor de reiniging voldoen. Dit komt doordat er middelen zijn die de neerslag en biofilm losmaken maar niet afvoeren. Andere middelen voeren enkel af maar maken de aanslag en de biofilm niet los.

Breektank

Bij bedrijven die gebruik maken van leidingwater bestaat de kans dat water in de leidingen terugstroomt. Dit water valt in gevarenklasse 5. Gevarenklasse 5 betekent dat het water gevaren oplevert voor de menselijke gezondheid door de aanwezige pathogene ziekteverwekkers, bacteriƫn, schimmels of virussen. Naast de verplichting van een breektank heeft een breektank ook voordelen die zeker de moeite waard zijn:

  • Waterdruk verhogen op leidingen
  • Minder vastrecht door kleinere watermeter
  • Buffer voor piekmomenten en calamiteiten
  • Eenvoudigere controle watermaatschappij
  • Opslag en hergebruiken van koelwater
  • Vorstbeveiliging door circulatie

Rondpompsysteem

Een rondpompsysteem zorgt ervoor dat de leidingen niet bevriezen tijdens de vorst periode. De rondpompsystemen van Suevia zijn hiervoor erg geschikt. Dit rondpompsysteem past in elk leidingsysteem. Het is ook mogelijk om rond te pompen m.b.v. een buffervat. Hiermee combineer je de voordelen van een breektank en een rondpompsysteem. De wateropslagtank is dan het terugloopvat in het rondpompsysteem.

DSF4275_1400x750_acf_cropped

Wilt u meer weten over de kwaliteit van uw drinkwater en de watervoorziening in uw stal? Neem dan gerust contact met ons op

Ik wil advies

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Volg ons via social media
© 2020 Schrijver Stalinrichting
Chat openen
Hallo! Hoe kan ik helpen?