NieuwsWat is ‘goed’ water?

Wat is 'goed' drinkwater?

Wat is nou eigenlijk ‘goed’ drinkwater?

Drinkwater voor melkvee dient even schoon te zijn als drinkwater voor mensen. Daarom moet de kwaliteit van bron- of oppervlaktewater gelijk zijn aan leidingwater. Want wat er niet inkomt aan kiemen en bacteriën hoeft de koe ook niet uit. De wateropname is afhankelijk van kwaliteit(gezondheid) en kwantiteit(smaak). Hieronder zijn de zeven belangrijkste parameters voor de kwaliteit en kwantiteit weergegeven.

Water-Wallpapers

Er zijn verschillende factoren die een belangrijke rol spelen in de kwaliteit van drinkwater voor koeien in bijvoorbeeld uw waterbakken. De belangrijkste factoren kunnen opgedeeld worden in de categorieën ‘Gezondheid’ en ‘Smaak’:

Gezondheid

Nitriet

Kan duiden op een verkeerd afgestelde installatie van de ontijzering van grondwater. Een te hoog nitriet gehalte kan leiden tot bloeddrukverlaging, verminderde weerbaarheid en nier schade.

Natrium

Is een parameter voor het zoutgehalte in water. Er mag niet teveel en te weinig zout in het drinkwater zitten. Gevolgen van een te hoog zoutgehalte zijn nier- en hersenschade, en een verhoogde kans op spanningsverschil tussen het water en de roosters.

Mangaan

Des te hoger het mangaan gehalte, hoe meer bacteriegroei in de leiding ontstaat, ook wel biofilm genoemd. Zwarte vlekken in de waterbak kunnen duiden op een verhoogd mangaangehalte.

Ammonium

Dit is een indicator voor de verontreiniging van de waterbak. Een slecht verontreinigde drinkbak kan leiden tot de opname van ongunstige bacteriën. Daarnaast kan er ammonium ontstaan in de leidingen. Dit gebeurt wanneer leidingen ammoniak doorlaten. Het onschadelijk maken van ammonium kost de koe energie en dus indirect melk.

Coli-getal

Om te kijken of zuivelproducten en rauwe melk mogelijk zijn blootgesteld aan slechte hygiënische omstandigheden, kan het Coli-getal worden gebruikt. Een hoog coli-getal kan resulteren in een uierontsteking.

header-home_1400x750_acf_cropped_780x548_acf_cropped

"Veelvoorkomende problemen van waterkwaliteit worden veroorzaakt door hoge concentraties van mineralen"

15075XX_Drinkbak_snelafvoer_30_1605_750x750_1464751211420_360x240_acf_cropped_360x240_acf_cropped

Smaak

IJzer

Heeft een negatief effect op de smaak en hiermee de water opname. Daarnaast kan ijzer door middel van roestneerslag leiden tot verstoppingen in de leidingen. Amerikaans onderzoek toonde aan dat een ijzerconcentratie tot 4 mg/L geen effect heeft op de wateropname en opnamefrequentie. Een ijzerconcentratie boven de 8 mg/L heeft een negatief effect op zowel de wateropname als de drinkfrequentie.

Hardheid

Zowel een wisselend als een te hoge hardheid kunnen leiden tot een verminderde wateropname. Dit komt omdat water minder smakelijk wordt voor de koeien. Daarnaast zorgt een hogere hardheid voor slijtage aan apparatuur en kunnen leidingen dicht slibben. De GD adviseert een minimale hardheid van 4o dH.

 

DSF4444_1400x750_acf_cropped

Wilt u meer weten over de kwaliteit van uw drinkwater en de watervoorziening in uw stal? Neem dan gerust contact met ons op

Ik wil advies

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vraag onze
brochure aan

Bent u nieuwsgierig naar onze producten? Vraag hier gratis en vrijblijvend onze brochure aan!

Brochure aanvragen

Brochure aanvragen | Schrijver Stalinrichting

Volg ons via social media

© 2020 Schrijver Stalinrichting
Chat openen
Hallo! Hoe kan ik helpen?