Nieuws80% stikstofreductie met JOZ stikstofkraker

Nieuwe stikstofkraker van JOZ

Zoals bij iedereen wel bekend is stikstof uitstoot zowel in de media als in Den Haag een hot-topic. Door alle nieuwe regels wordt het voor de veehouder steeds lastiger om te ondernemen en de toekomst steeds onzekerder. Om deze reden heeft JOZ een nieuwe stikstofkraker ontwikkeld waarmee tot wel 80% op stikstof gereduceerd kan worden. Dit project, onder de noemer ‘Circular Farming’, is niet alleen goed voor het milieu maar ook bedoeld om besparingen voor de boer op te leveren. Lees hieronder alles over de nieuwe producten van JOZ

Bekijk brochure

2020-08-28-08_11_15-Go-circular-met-JOZ-JOZ_700x650_acf_cropped

Wat is Circular Farming?

Zoals de naam al aangeeft heeft Circular Farming te maken met een circulair proces van mestverwerking. Waarom zoveel aandacht aan mest? Nou, mest is een heel waardevol product met veel mineralen die belangrijk zijn voor veehouders. Voor jaren heeft JOZ hard gewerkt aan oplossingen die mest verplaatsen. Echter met deze nieuwe ontwikkeling komt hier een einde aan. In plaatst van schuiven gaat JOZ nu de mest oppakken. Waarom is dat handig? Door het te verplaatsen kan zowel de dunne als dikke fractie hergebruikte worden. De dikke fractie kan gebruikt worden als biobedding terwijl de dunne fractie verplaatst wordt naar de stikstofkraker. Deze wordt vervolgens als kunstmest hergebruikt.

Wat levert het mij op?

JOZ geeft aan dat de nieuwe stikstof kraker tot wel 80% op uitstoot kan reduceren. Wanneer je dan naar het financiële plaatje kijkt, denkt JOZ dat boeren met 150 koeien tot wel €22.000 euro kunnen bij besparen. Bij 300 koeien is dit wel zo’n €66.000!

  • Forse ammoniakreductie
  • Lage inkoopkosten voor kunstmest
  • 20% meer ruimte in de mestkelder
  • Snellere opname van stikstof in vloeibare vorm
  • Tot 80% op stikstofreductie

Hoe gaat de bewerking van de dunne fractie?

De dunne fractie gaat door de stikstofkraker en wordt hier verdampt. Tijdens de verdamping komen twee stoffen vrij: ammoniak en mestwater. Deze producten kun je vervolgens weer hergebruiken. Het mestwater kan men uitrijden over het land of weer over de roosters in de stal sproeien. Door het water over de roosters wordt de emissie van ammoniak uit de stal gereduceerd worden.

Het meest interessante is natuurlijk wat er met de ammoniak gebeurt. Dit wordt in gasvorm opgevangen in de stikstofkraker en vervolgens met salpeterzuur bewerkt. Door de ammoniak op tijd uit de mest te scheiden verlaagd u drastisch de uitstoot. Daarnaast wordt door de bewerking een nieuw product gecreëerd, namelijk kalkemonsalpeter. Dit is een duur woord voor vloeibare kunstmest en kunt u dus hergebruiken.

Vraag onze
brochure aan

Bent u nieuwsgierig naar onze producten? Vraag hier gratis en vrijblijvend onze brochure aan!

Brochure aanvragen

Brochure aanvragen | Schrijver Stalinrichting

Volg ons via social media

© 2020 Schrijver Stalinrichting