Temperatuur / hittestress test eenlingboxsysteem & iglo

Zoals eerder aangekondigd heeft Schrijver  een temperatuurtest uitgevoerd op het eenlingbox systeem bij de trio box van Schrijver en op een iglo gemaakt van glasvezelversterkt kunststof. Bij beide systemen zijn temperatuurmeters op hoogte van het kalf gehangen om zo de temperatuur te meten die het kalf ook ervaart (Zie foto 2 & 3).

De temperatuurmeters zijn in het midden van de box, uit de zon opgehangen in een ijzeren koker omdat deze dan het nauwkeurigste functioneert. Het apparaat dat hiervoor is gebruikt is de Kestrel Drop D2AG. Met dit apparaat is het ook mogelijk om de relatieve luchtvochtigheid te meten en daardoor een hittestress index te maken. De test is uitgevoerd van 17 t/m 22 juni 2019.

 

Resultaat (Temperatuurverschil)

Zoals te zien in de onderstaande grafiek is gebleken dat het eenlingbox systeem overdag koeler is dan de iglo. Vanaf ongeveer 10:00 ’s ochtends tot 22:00 ’s avonds is het eenlingbox systeem aanzienlijk koeler met temperatuurverschillen van soms wel 5 á 6 graden Celsius. Na 22:00 ’s avonds koelt de iglo heel snel af en zijn ze vaak gelijk / iets koeler dan het eenlingbox systeem.

Een andere conclusie die kan worden getrokken uit deze test, is dat de temperatuur in de iglo harder fluctueert dan de temperatuur in het eenlingbox systeem.

Resultaat (Luchtvochtigheidsverschil)

Naast de temperatuurtest is er ook een luchtvochtigheidstest uitgevoerd. Bij een hoge luchtvochtigheid kan het kalf zijn warmte moeilijker kwijt. Bij een temperatuur van 21° en een luchtvochtigheid van 60% tot 80% kan een hoogproductieve koe al last krijgen van hittestress.

Uit de test is gebleken dat normaal gesproken van ongeveer 10:00 ’s ochtends tot ongeveer 22:00 ’s avonds, de relatieve luchtvochtigheid in het eenlingbox systeem  hoger is. Vanaf 22:00 ’s avonds tot 10:00 ’s ochtends is de relatieve luchtvochtigheid iets hoger in de het eenlingbox systeem. Ook bij de relatieve luchtvochtigheid is te zien dat de resultaten in de iglo veel sterker fluctueren dan in het eenlingbox systeem.

Conclusie – Hittestress Index

Met behulp van de temperatuur- en luchtvochtigheid testen kan er een hittestress index worden gemaakt van het eenlingbox systeem en de iglo. Uit deze hittestress index kan worden geconcludeerd dat kalveren in de iglo aanzienlijk meer last hebben van hittestress dan kalveren in het eenlinbox systeem. Daarnaast fluctueert de temperatuur en luchtvochtigheid veel sterker in de iglo dan in het eenlingboxsysteem. Volgens een onderzoek van Peter Zieger van Diamond V worden kalveren in een omgeving met een constant klimaat minder snel ziek dan kalveren in een omgeving met een klimaat dat veel fluctueert.

Wat Schrijver voor u kan betekenen

Wilt u graag weten hoe de omstandigheden in uw kalverhuisvestiging ervoor staan? Of heeft u andere vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met onze specialisten.

 

Foto’s van de test

 

 

 

Deel deze pagina