Aver Heino opent 19 augustus eenmalig deuren voor publiek

 

De Heinose Pompdagen worden voor de 30ste keer gehouden. Daarom wordt vrijdag 19 augustus een Boerendag georganiseerd. Biologisch melkveebedrijf Aver Heino opent ter gelegenheid daarvan de deuren voor publiek. Tussen 10.00 en 16.00 uur is iedereen welkom.

Voormalig proefboerderij

Aver Heino was als proefboerderij van de Universiteit Wageningen jarenlang opengesteld voor belangstellenden. Dit veranderde nadat de Raalter Beaphar-ondernemer Henk Aa het eind 2012 kocht. Om geïnteresseerden een kijkje te gunnen wordt deze Open Dag gehouden. ,,Zodat iedereen kan zien hoe het bedrijf er nu voorstaat”, aldus Henk. ,,Ik ben begonnen met 30 Fleckvieh-koeien. Een biologisch dubbeldoel ras uit de Oostenrijkse bergen. Robuuste koeien, geschikt voor zowel melk als vlees. Tegenwoordig zijn hier 130 melkkoeien en wat jongvee, zo’n 60 stuks.” Bij Aver Heino worden allerlei nieuwe technische ontwikkelingen zoals de herdnavigator ingezet. Voor iedereen interessant om eens nader te bekijken. Zo hebben de stallen een voeraanschuifrobot en wanneer een koe uit de melkrobot komt wordt een foto gemaakt. Deze conditiescore camera registreert of een koe gegroeid is of niet. Verder wordt per koe de melk meteen geanalyseerd. Wanneer een koe tochtig is of er melkziekte aankomt wordt een melding doorgegeven. ,,Zo’n melkanalysesysteem zie je nog niet veel.”

Alle verzamelde data zijn bovendien handig voor de dierenarts die elke drie weken preventief meekijkt bij Aver Heino. ,,Vanuit mijn achtergrond vind ik het belangrijk om te streven naar een goede dierengezondheid”, zegt Henk. Zelf is hij zo’n twee dagen per week aanwezig. Rob Overesch, afkomstig van een biologisch boerenbedrijf, doet de bedrijfsleiding. Bij aanvang wist Henk niets van koeien en boeren. Velen verklaarden hem voor gek. Intussen heeft de ondernemer flink bijgeleerd. ,,Veel vragen en rondkijken. Deze hobby is een beetje uit de hand gelopen, maar ik vind het mooi. Ondertussen begin ik elke dag met kijken hoeveel melk er binnen is gekomen. En als er gras geschud moet worden weten de jongens me ook te vinden.”

Nieuwste technologieën

Tijdens de Open Dag geven verschillende bedrijven tekst en uitleg over de nieuwste technologieën. Verder kunnen bezoekers een korte wandeling rond het bedrijf maken. Men kan op eigen gelegenheid naar Aver Heino aan de Lemelerveldseweg 32 komen. Ook is er een pendeldienst met het weiland aan de Statenweg in Heino waar de Boerendag wordt gehouden.

Deel deze pagina