Ventilatie bij Bas Booijink.

Bas Booijink is 27 jaar en woont in Broekland. ”Al sinds een aantal jaar zit ik in een maatschap met mijn ouders. Daarnaast werk ik nog bij Booijink veevoeders als rundveespecialist.” In dit artikel zal Bas ons meer vertellen op welke manier zij hittestress proberen tegen te gaan.

Oude en nieuwe situatie

De oude situatie was niet helemaal optimaal. Omdat ze een serrestal hebben kunnen ze wel genoeg frisse lucht in de stal krijgen, maar op windstille dagen merkten ze dat het klimaat in de stal niet optimaal was en de koeien soms last hadden van hittestress. Daarom hebben ze in het voorjaar van 2017 ventilatoren gekocht. 7 ventilatoren hangen in de breedte van de stal.

Deze blazen verse lucht vanuit buiten de stal in. ”We kunnen duidelijk merken dat er overal in de stal een verkoelend briesje te voelen is. Of de temperatuur in de stal daadwerkelijk lager is weten we niet, wel dat het aangenamer voelt. Ook hebben we het idee dat de koeien het aangenamer vinden”.

Financiën

We weten dat hittestress de melkgift en de gehaltes kan beïnvloeden, dus we hebben het ongeveer uitgerekend. Al blijft het lastig om in te schatten wat precies de invloed is van warmte omdat er veel meer mogelijke factoren zijn, zoals de kwaliteit van het ingekuilde voer.

Het systeem

Omdat de serrestal niet zo hoog is, was een grote ventilator met helikopterbladen eigenlijk geen optie. Hierdoor kwamen we al snel uit bij deze ventilatoren. ”We hebben voor dit systeem gekozen omdat we onze koeien ook in de warme periode een optimaal leefklimaat willen bieden”.

Proces met Schrijver

Het proces met Schrijver is heel vlot verlopen. We zijn voorzien van goed advies en hebben de installatie zelf gedaan met wat tips van Schrijver. Tot nu toe zijn wij goed te spreken over dit systeem.

 

Wil je meer weten over hittestress? Klik dan hier

Wil je meer weten over de ervaring van boeren over andere systemen? Klik dan hier.

Deel deze pagina