ammoniak test

Bij Schrijver Stalinrichting zijn we bezig met verschillende testen, één van deze testen is de ammoniak test. Er is niks bekend over de hoeveelheid ammoniak in de stallen of wat de verschillen zijn. Dat het een gevaarlijk gas is weet iedereen, maar niemand weet de feiten. Ammoniak is een zwaar gas waardoor het laag bij de grond blijft, hierdoor zijn jonge dieren en kinderen eerder vatbaar voor de gevolgen. Daarom gaan wij een ammoniak test doen. Uit deze test willen we cijfers halen over de normale hoeveelheid en de verschillen. Deze informatie gaan we gebruiken tijdens onze Toer de Boer.

Sommige boeren zorgen dat de stallen van hun kalveren goed droog zijn, waarbij andere er weinig naar om kijken. Ook meten we het verschil tussen de iglo’s en eenlingboxen. In beide soorten huisvesting gaan we de test doen met een droge en natte stal. Uit de test moet blijken wat het meest schadelijk is en of het veel uitmaakt of je veel of weinig strooit. We doen de test op neushoogte van het kalf, 2 keer per week en 3 weken lang. Door het meerdere malen te doen komt er een duidelijke uitslag, ook om dat het kalf in deze tijd ouder wordt en daardoor meer mest produceert. Wanneer een kalf jonger is produceert die minder ammoniak.

We doen de test ook in groepshuisvesting voor kalveren. Hier willen we testen hoeveel invloed het heeft wanneer je het gordijn open of dicht hebt. Het liefst willen we dit ook met een natte en droge stal doen. De leeftijd van de dieren in de hokken die vergeleken worden, moeten hetzelfde zijn anders heb je geen duidelijke indicator.

Wilt u graag meer weten over onze ammoniak testen? Neem dan contact op met onze specialisten.

Deel deze pagina